Rookbeleid Metaalindustrie

Het was stoptober. De pijlen van de campagne van dit jaar waren gericht op de rokende werknemer. Longarts van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk benadrukt dat roken één van de grootste ziekmakers is. “Rokers zijn veel vaker en veel langer ziek dan niet-rokers”, zegt ze.


Irritaties


Rokende werknemers zijn bij sommige van hun collega’s een bron van irritatie. Waarom mogen rokers tijdens hun werk geregeld naar buiten – of naar het rookhok gaan om een sigaretje op te steken, terwijl de niet-rokers gewoon doorwerken? De longarts rekent voor; “Uitgaande van één sigaret elke twee uur, werken rokers vanwege die extra pauzes drie weken per jaar minder”.


Rookbeleid


In de tabakswet staat dat werkgevers verplicht zijn om een verbod op tabaksproducten in te stellen (een rookverbod) op die plaatsen waar werknemers werkzaamheden moeten verrichten. Dat geldt niet alleen voor de werkplekken van de werknemers, maar voor alle plaatsen waar werknemers tijdens hun werk soms moeten – of kunnen komen, zoals het magazijn, het trappenhuis en de kantine. Uitgangspunt is dat werknemers tijdens hun werk niet met sigarettenrook worden geconfronteerd. Ook in een bedrijfsauto mag bijvoorbeeld niet worden gerookt; ook dat is een werkplek.
E-sigaret
In de Tabakswet staat wat onder ‘tabaksproducten’ wordt verstaan. Het gaat om producten waar tabak in zit. Een e -sigaret bevat geen tabak. E-sigaretten vallen dus niet onder de tabakswet en hoeven op de werkvloer dus niet verboden te worden. Maar werkgevers mógen e-sigaretten wel verbieden. Werkgevers hebben instructierecht. Dat betekent dat zij – binnen redelijke grenzen – het recht hebben om werknemers te instrueren hoe zij hun werk doen en wat wel en niet mag binnen de onderneming. Op basis van dit recht mogen werkgevers het gebruik van een e-sigaret op de werkplek verbieden. Dat kan simpelweg door het rookbeleid ook van toepassing te verklaren op e-sigaretten en andere op rookwaren gelijkende producten.


Rookverbod


Mag een werkgever ook een algeheel rookverbod instellen? Ja, dat mag ook. Op basis van datzelfde instructierecht mogen werkgevers hun werknemers verbieden om tijdens werktijd te roken.


Pauzes


Dat ligt anders voor de tijd die geen werktijd is. Als werknemers tijdens hun pauzes die niet door de werkgever worden doorbetaald een sigaret willen roken, dan kan hen dat niet worden verboden. Wat werknemers buiten hun werktijd doen is immers aan hen. Werkgevers hebben wel zeggenschap over hun bedrijfsterrein; als zij een algeheel rookverbod op het gehele bedrijfsterrein instellen, dan zal iedereen zich daar aan moeten houden. Werknemers zullen het bedrijfsterrein in de (niet doorbetaalde) pauzes dan moeten verlaten om hun nicotineverslaving te voeden.


Stimuleren


Of de sfeer er binnen een onderneming van opknapt als de werkgever van de ene op de andere dag een algeheel rookverbod instelt, is natuurlijk zeer de vraag. Beter is het wellicht om werknemers die roken te stimuleren om met het roken te stoppen. Werkgevers kunnen werknemers individueel of in groepsverband bijvoorbeeld een training aanbieden of hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters of – kauwgom, vergoeden.


Voor persoonlijk en deskundig advies, kunt u uiteraard bij ons terecht.
Adviesbureau Hommel is de specialist voor Uw organisatie op gebied van Kwaliteit, Arbo, Milieu en Duurzaamheid.
Onze kracht is de verbindende factor tussen Uw vraag en de oplossing.
Meedenken met de klant is regel en geen uitzondering.
Onze ervaring is Uw resultaat!


Voor vragen  kunt U gebruik maken van onze telefonische ondersteuning van ons bedrijfsbureau 0611583417