Arbo Werkplaats.


Een methode om een goede algemene indruk te krijgen van de manier waarop de medewerkers op de werkvloer omgaan met veiligheid, is het maken van een veiligheidsronde. Die zijn nuttig, mits op de juiste manier en met de juiste motivatie ingezet.

Wat is een veiligheidsronde?

Er is geen exacte omschrijving van een veiligheidsronde voor handen. Een veiligheidsronde is een instrument waar ieder bedrijf zijn eigen invulling aan geeft. In veel sectoren en branches is de veiligheidsronde één van de middelen om veiliger werken te bevorderen. Kort omschreven is het een inspectieronde over het terrein of werkplek door een medewerker die tijdens deze ronde vooral let op de veiligheid, op veilige werkomstandigheden en op een veilige manier van werken. Afhankelijk van de doelstellingen van het management en het beheerssysteem, kunnen bijvoorbeeld ook kwaliteit en security aan bod komen tijdens een veiligheidsronde. Er zijn diverse veiligheidsbeheerssystemen, die diverse managementsystemen schrijven het regelmatig houden van veiligheidsrondes voor als probaat middel om een veilige werkplek te bevorderen. Maar louter en alleen veiligheidsrondes lopen omdat de regels dit voorschrijven, is een verkeerde motivatie. Het werkelijke doel ervan is om het veiligheidsbewustzijn – feitelijk dus de veiligheidscultuur – binnen een organisatie op een hoger niveau te brengen. Veiligheid is immers iets wat iedereen samen moet doen, een enkele zwakke schakel in een ketting kan de oorzaak zijn van een enorme ramp. Juist door de dialoog aan te gaan en mensen positief te stimuleren zal de veiligheidscultuur zich ontwikkelen en worden mensen zich bewust van mogelijk onveilig gedrag. Iedereen wil aan het einde van de werktijd gezond naar huis. Voor onveilig gedrag kan bewust gekozen worden, maar de macht der gewoonte en een andere focus tijdens het werk kunnen ook de oorzaak van onveilig gedrag zijn. Door veiligheidsrondes in te zetten en daarover open en duidelijk te communiceren zien de medewerkers dat de organisatie de veiligheid serieus neemt.

De Arbowet (met name artikel 8) schrijft werkgevers voor hun personeel doeltreffend te informeren en te trainen aangaande risico’s op de werkvloer. Werkgevers dienen al het mogelijke te doen personeel te beschermen tegen arbeidsrisico’s. Opleiding en coaching op de werkvloer zijn daar een goed middel voor. Dit kan op een praktische manier door veiligheidsrondes en toolbox meetings in te zetten. Het doel van een veiligheidsronde dient dus uiteindelijk altijd een hogere veiligheidsbeleving te krijgen.


Voor persoonlijk en deskundig advies, kunt u uiteraard bij ons terecht.
Adviesbureau Hommel is de specialist voor Uw organisatie op gebied van Kwaliteit, Arbo, Milieu en Duurzaamheid.
Onze kracht is de verbindende factor tussen uw vraag en de oplossing.
Meedenken met de klant is regel en geen uitzondering.
Onze ervaring is uw resultaat!

Voor vragen  kunt u gebruik maken van onze telefonische ondersteuning van ons bedrijfsbureau 061158341.