ARBO RI&E machine.

Machineveiligheid


Nieuwe machines moeten voldoen aan allerlei veiligheidswetgeving waarvan de machinerichtlijn de bekendste is. Deze wetgeving zorgt er voor dat gebruik van de machines geen risico’s voor mensen met zich mee brengen. Constructeurs en veiligheidskundigen gebruiken uitgebreide vragenlijsten om vooraf alle mogelijke risico’s in kaart te brengen. Het ontwerp van machines kan daardoor zo aangepast worden dat risico’s vermeden of goed beheerst worden.

Veel oudere machines (geproduceerd voor 1995) voldoen niet aan deze richtlijnen. Dat is in de meeste gevallen wettelijk ook niet verplicht. De huidige machinerichtlijn wordt pas sinds 1995 gehanteerd. Dit brengt met zich mee dat deze machines allerlei risico’s kunnen laten zien. Elk risico is een potentieel gevaar. Dat neemt niet weg dat u, als ondernemer, verplicht bent te zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw medewerkers. Tijdens een normale RI&E worden de risico’s, verbonden aan machines, vaak niet ge├»nventariseerd. U bent echter wel verplicht alle risico’s binnen uw bedrijf in kaart te brengen en zoveel mogelijk te beheersen. De risico’s van uw arbeidsmiddelen kunnen zorgen voor ongevallen (en alle gevolgen die daarbij horen zoals arbeidsongeschiktheid, boetes arbeidsinspectie etc.), productieverlies, kwaliteitsverlies etc.

Om alle arbeidsrisico’s toch in kaart te brengen kunt u een RI&E arbeidsmiddelen uitvoeren. Tijdens deze inventarisatie worden alle mogelijke risico’s bekeken en wordt een plan van aanpak opgesteld om deze risico’s op te heffen of beheersbaar te maken.  Bij beheersmaatregelen wordt onder andere gekeken naar de machinerichtlijn. I


Voor persoonlijk en deskundig advies, kunt u uiteraard bij ons terecht.
Adviesbureau Hommel is de specialist voor uw organisatie op gebied van Kwaliteit, Arbo, Milieu en Duurzaamheid.
Onze kracht is de verbindende factor tussen uw vraag en de oplossing.
Meedenken met de klant is regel en geen uitzondering.
Onze ervaring is uw resultaat!

Voor vragen kunt u gebruik maken van onze telefonische ondersteuning van ons bedrijfsbureau 0611583417.