Het gebruik van acculaadstations, voor het laden van batterijen en wisselbatterijen van elektrisch aangedreven heftrucks, stapelaars, palletwagens, rollend schoonmaakmaterieel e.d. is niet zonder gevaren.
Regelmatig vinden branden hun oorzaak in het onjuiste gebruik en de onjuiste opstelling van de laadstations.
De inrichting van de acculaadruimte stelt daarom hoge eisen ter voorkoming van brand- of explosiegevaar of letsel van medewerkers bij het vullen van accu's.
Risico's van Acculaadstation
Bij het gebruik van acculaadstations ontstaan vaak problemen door:
- Het ontstaan van zogenaamd knalgas bij het laden van de accu's.
- Oververhitting: aansluiten van laadapparatuur met verlengsnoerverbindingen en het gebruik van opgerolde kabel haspels;
- Kortsluiting door beschadig aansluitkabels (overrijden)
- Opstelling van de laadinrichting; vaak staan de laadinrichtingen opgesteld nabij de overheaddeuren wat een verhoogde kans op aanrijdschade geeft. Verder geeft deze opstelling meestal organisatorische problemen bij de expeditieafdeling. Ook staan laadstations vaak opgesteld in een magazijn stelling tussen (veel) brandbare goederen.
De praktijkrichtlijn voor acculaadstations, de NPR 3299 ‘Veilig werken bij het laden van tractiebatterijen’, is vernieuwd en daarmee zijn de regels aangescherpt. Er dient rekening te worden gehouden met de ATEX-137 richtlijn, omdat bepaalde accusoorten een explosieve atmosfeer kunnen opleveren bij het nemen van onvoldoende beschermende maatregelen.
Brand is een groot risico. In kantoren, fabriekshallen, magazijnen, scholen, zorginstellingen, horecagelegenheden. Het persoonlijk leed en letsel zijn de meest zichtbare effecten van een brand. Maar ook de financiƫle kant heeft grote impact op de onderneming. Als de brandpreventie niet op orde is ontstaan er meningsverschillen met de betreffende instanties en verzekeraar. Het aantoonbaar hebben van een goede brandpreventie is daarin essentieel.
Iedere onderneming is wettelijk verplicht een bedrijfshulpverleningsorganisatie op te richten. Deze organisatie komt in actie indien er zich calamiteiten voordoen. Hierbij valt te denken aan brand, ongeval of ontruiming. Bedrijfshulpverleners zijn verantwoordelijk voor het optreden bij calamiteiten totdat de reguliere hulpverlenende instanties aanwezig zijn. Het is een verplichting van de onderneming om deze organisatie schriftelijk vast te leggen en kenbaar te maken aan alle medewerkers. Daarnaast kan vanuit de gebruiksvergunningregeling (bouwbesluit o.a.) een bedrijfsnoodplan worden vereist door de brandweer. Adviesbureau Hommel combineert deze onderdelen in een compact werkbaar bedrijfsnoodplan , waarmee de bedrijfshulpverleners praktisch gezien goed kunnen werken doordat wij dit plan opmaat maken afgestemd op uw bedrijf en organisatie. Op deze wijze heeft u niet al te veel omkijken naar uw systeem.
Voor persoonlijk en deskundig advies, kunt u uiteraard bij ons terecht.
Adviesbureau Hommel is de specialist voor uw organisatie op gebied van Kwaliteit, Arbo, Milieu en Duurzaamheid.
Onze kracht is de verbindende factor tussen uw vraag en de oplossing.
Meedenken met de klant is regel en geen uitzondering.
Onze ervaring is uw resultaat!
Voor vragen kunt u gebruik maken van onze telefonische ondersteuning van ons bedrijfsbureau 0611583417.